Rijksgebouwendienst

Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst
Opgeleverd: december 1997
Formaat: 7 x 50 meter
Locatie: Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW)

 

Bij de toegang van het restaurant naar de patio staat een tafel van 135 cm x 450 cm. Het tafelblad is opgebouwd uit twee lagen glas. De onderste laag bestaat uit elf, geel geëmailleerde, platen waarop teksten zijn gezeefdrukt. De honderden zinnen zijn voorspellingen over hoe het leven verder zou kunnen gaan. Ze zijn ontleend aan horoscopen.

Verstandige mensen hechten daar waarschijnlijk geen waarde aan, maar als er zomer’s buiten gegeten kan worden, is dit prettiger met de aankondiging: “De komende tijd wordt een absoluut hoogtepunt!”, dan met de belofte: “Het wordt morgen weer een rotdag”. De gekozen zitplaats bepaald, net als een fortunecookie, de voorspelling. De platen emaille-glas zijn gezamenlijk afgedekt met een grote plaat gehard diamant glas.

Achter in de patio staat een 3,5 meter hoog kamerscherm. De diamant-glazen panelen daarvan zijn bedrukt met een patroon waarin teksten zijn uitgespaard. Lange lijsten maken melding van duizenden ‘personages’. Ze zijn ontleend aan de samenvattingen voor films en toneelstukken zoals die in omroepbladen terug te vinden zijn: een ongelukkige huisvrouw + een veelbelovende fotograaf + een tirannieke hoofdzuster, enz. Allemaal karakters die deel uitmaken van dramatische gebeurtenissen en die, willekeurig met elkaar gecombineerd, steeds weer andere verhaallijnen opleveren. De lijsten zijn leesbaar, dus niet in spiegelschrift, als we achter het kamerscherm staan. Letterlijk door de tekst heen lezend gluren we de patio in. Moeten we ons verkleden voor we opgaan?

De glazenletters die zijn aangebracht op de zwarte wand van geplastificeerd golfplaat vormen een korte dialoog:

“De horizon is nu nog maar 6 kilometer van ons verwijderd.”

“Als we op een kistje van 50 centimeter hoog gaan staan verschuift de horizon 900 meter”

Rijksgebouwendienst

Vlak bij de Utrechtsebrug in Amsterdam, aan de rand van het industrieterrein Overamstel, bevindt zich sinds 1988 de bibliotheek van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Na een uitvoerige verbouwing biedt het gebouwencomplex nu onderdak aan een aantal instituten die zijn gefuseerd onder de naam Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatie (NIWI) en aan het P.J. Meertens Instituut.

Aangezien de stedelijke situatie weinig kwaliteit bezit, is het gebouwencomplex vooral naar binnen gericht. Een 50 meter lange binnentuin vormt een patio die vanuit het aangrenzende restaurant en een groot aantal studieruimtes toegankelijk is. Halverwege wordt de patio doorsneden door een glazen corridor die toegang biedt tot het achtergelegen archief. Betonbalken overspannen de ruimte op verdiepingsniveau als een pergola.

De aard van het gebouw, een naar binnen gekeerd studiecentrum met een omsloten patio, was aanleiding om vanuit de beeldende kunst een integraal inrichtingsplan te maken. Hiervoor was zowel een inrichtingsbudget beschikbaar als een uit de percentageregeling voortkomend kunstbudget. De opdracht voor de inrichting van de patio en de kunsttoepassing werd in 1996 verleend aan Robbert Ritmeester. Continue reading Rijksgebouwendienst