Zes Vissen

Dear friends, would you take care of my six fish while I’m on holiday? I’m away from Friday March 11th until Thursday April 7th. You can feed them day or night by pressing a button on the website: www.zesvissen.com. Please don’t feed them too much, but also not too little. And please keep an eye on what others are doing. Thanks a lot!

Internet live streaming video / National TV – VARA
11 maart – 7 april2005
Media: Joes Koppers 
Software development: Peet Sneekes (sneaker concepts)

PERSBERICHT
Bestaan ‘wij’ op internet?

Stel, ik heb zes vissen verdeeld over twee aquaria. Stel, ik ga een maand op vakantie en ik vraag de mensen op het internet of ze voor mijn vissen willen zorgen. Wat zou er dan gebeuren? De vissen gaan natuurlijk dood als ze te weinig eten krijgen, maar ze gaan ook dood als ze te veel krijgen. Een risico, want anders dan bij hetzelfde verzoek aan de buren, weet ik niet wie ‘de mensen op internet’ zijn.

Het ZesVissen-project plaatst het internet direct in de fysieke wereld. Op een website kan je knoppen bedienen waardoor er dingen ‘in het echt’ gebeuren. Alles wordt keurig uitgelegd. Hoe vaak de vissen gevoerd moeten worden bijvoorbeeld. Hoeveel keer dat op die dag al gedaan is en op welke tijdstippen. Via twee camera’s kan iedereen live volgen wat er gebeurt. Ontstaat daarmee een gevoel van verantwoordelijkheid? Kunnen we het nalaten om te voeren als dat al gebeurd is? Komen we de volgende dag weer naar de website om te kijken of het dan wèl nodig is? Of is de boodschap van het medium internet dat je altijd kan doen wat je wilt en bepaal je helemaal zelf wanneer ‘kan mij wat & geen zin’ toe slaan?

Het internet is een vrijplaats. Overheden mogen alleen ingrijpen wanneer er sprake van kinderporno, neonazistische propaganda of, recenter, terroristische dreiging zou zijn. Voor de rest geldt: vrijheid blijheid. Merkwaardig, als je bedenkt dat het internet steeds meer een onderdeel van ons dagelijks leven is waar normaal gezien ideeën over wat wel of niet kan zich ontwikkelen door middel van sociale correcties: groepsgedrag. Op het internet echter is iedereen op zichzelf: ‘Ik’ is anoniem; ‘Wij’ bestaat niet. En het lieve chat-vriendje van je dochter is heel iemand anders…

ZesVissen stelt vragen over anonimiteit en verantwoordelijkheid. En vraagt zich af hoe realistisch ‘de mensen op het internet’ dit project vinden; of ze geloven dat het echt is. Of ze in staat zijn gezamenlijk een ogenschijnlijk simpele taak uit te voeren. Waarbij niet-voeren, iets nalaten, even belangrijk is als wel voeren. En of ze überhaupt het begrip ‘gezamenlijk’ kunnen vormgeven.

Concept en vormgeving: Robbert Ritmeester
Media: Joes Koppers
Software ontwikkeling : Peet Sneekes
Productie : Stichting EnEn – Amsterdam

VARA Live – 5 april 2005
4:22 min